środa, 2 marca 2011

Dorsz

<h2>Dorsz</h2>
<p>Autorem artykułu jest Olsen</p>
<br />
Dorsz, drapieżnik z rodziny dorszowatych - jedna z najpopularniejszych ryb Bałtyku i... naszych stołów. Poławiany przez rybaków i coraz chętniej przez wędkarzy.
<p><br />Dorsz (Gadus morrhua) - odmiana bałtycka (Gadus morrhua callarias)  zwany inaczej pomuchlą lub wątłuszem. Ryba z rodziny dorszowatych  (zaliczamy do niej m.in. słodkowodnego miętusa). Dorsz ma duże znaczenie  gospodarcze. Zamieszkuje wody Oceanów Atlantyckiego i Spokojnego oraz  mórz północnej Europy. <br />Dorsz  jest drapieżnikiem, jego głównym pożywieniem są ryby i bezkręgowce.  Bardzo powszechny jest kanibalizm wśród dorszy - celują w tym zwłaszcza  większe osobniki, które bardzo chętnie pożerają swoich kuzynów. W  skutecznym zdobywaniu pożywienia pomaga dorszowi budowa ciała -  wrzecionowata - która charakteryzuje dobrych i zwinnych pływaków. Duży,  silnie zbudowany i uzębiony pysk pozwala bez trudu chwytać potencjalną  zdobycz i praktycznie uniemożliwia jej ucieczkę. Dodatkowo dobrze  rozwinięty wąsik na podbródku ułatwia przeczesywanie dna w poszukiwaniu i  odnajdywaniu pokarmu. <br />Dorsz  rośnie przez całe życie i potrafi osiągnąć nawet 1,5 metra. Żyje do 20  lat. Szybkość wzrostu zależy od temperatury wody i przede wszystkim od  dostępności pokarmu. Jest rybą stadną i to też ułatwia mu polowanie na inne  ryby. Ubarwiony bardzo różnie, od marmurkowego, przez oliwkowe do  brązowo-białego. Linia boczna i brzuch są zwykle białe. <br />Dorsz  jest rybą bardzo płodną, jeden osobnik składa do 9 mln ziaren ikry.  Najlepsza temperatura wody podczas tarła to 5-7 stopni. Młode osobniki  przebywają głównie na płytszych wodach, później wolą otwarte morze.  Dorsz jest gatunkiem, który znosi różny stopień zasolenia wody. Są  jednak wody w Bałtyku (np. Zatoka Botnicka), w których ze względu na zbyt  niskie zasolenie dorsz praktycznie nie występuje. <br />Z  punktu widzenia wędkarskiego dorsz jest rybą bardzo popularną. Połowy  wędkarskie opierają się głównie na nim i na śledziu. Turystyczne  wędkarstwo morskie rozwija się w dużym tempie. W ostatnich latach  powstało wiele firm, które oferują połowy na wędkę z kutrów. Bardzo wielu  wędkarzy z całego kraju przyjeżdża nad morze właśnie w tym celu.  Najlepszymi przynętami są tzw. pilkery, które imitują nieduże ryby  (śledzie, szproty lub tobiasze). Dodatkowo używa się przywieszek,  najczęściej gumowych imitacji pijawek lub drobnych skorupiaków. Łowi się  przeważnie na głębokości od 15 do 100 metrów, rzadko głębiej. Dobowy  limit połowu dorsza to 7 szt., a jego wymiar ochronny wynosi 38cm.<br />Dorsz  jest również wyśmienitą rybą kulinarną. Jego białe mięso jest ogólnie  znanym przysmakiem. Doskonale nadaje się do smażenia i wędzenia.</p>
---
    <p><p><a href="http://rybazycia.blogspot.com" target="_blank">Ryba Życia</a></p></p>

Artykuł pochodzi z serwisu <a href="http://artelis.pl/">www.Artelis.pl</a>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz